Förra helgen hade grannarna tvärsöver vägen dragit ihop en middagskväll med några andra grannar. Alla är mellan 27-30 år så det är verkligen super kul att det är så mycket ungt i kvarteret. Iaf, alla hade med sig en rätt och vi fick i uppdrag att ta med förrätt.
Jag gjorde en jordärtskockssoppa med rostad Parma och timjan. Den soppan var så himla god att jag måste lägga ut receptet.
Ingredienser
500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
8 - 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak
Parmachips
4 skivor parmaskinka
Så här gör du
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
Parmachips: Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg skivor av parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter. Låt svalna på papper .